неділя, 15 квітня 2012 р.

“Голова Якова” котиться містами, котрі прийматимуть Євро


“Голова Якова” котиться містами, котрі прийматимуть Євро
Неблагополучно якось перед самісіньким Великоднем та й про армагедон… Втім, “Голова Якова” котиться Україною, уже в п’ятницю вона примандрує у Львів, де, врешті, буде презентована автором у “Книгарні Є”.
“Голову Якова” особисто я віднайшла 29 лютого під стелажом із зарубіжною літературою. Стояв собі такий запилюжений стовпчик із новим творінням Дереша – і нікому до нього діла. “Дивовижа!- подумала я тоді,- це ж його “Намір”, “Поклоніння ящірці”, “Культ” розбирають, як гарячі пиріжки до сих пір, а довгоочікуваний новий роман( ще й алхімічний, ще й про Євро) валяється десь у закутках книгарні.” При чому, жодного гуку-звуку про яку-небудь презентацію.
Оскільки сучасна українська література особисто для мене розпочалася у 15 років із, власне, Любка та його “культо-намірів”, то заплатити якийсь тридцятник за “Голову Якова” мені не вартувало жодних труднощів, хоч я й давно переросла молодіжно-юнацькі вульгаризми, жаргонізми та все інше, що колись рясніло у оповідках Дереша та,що викликало таке трепетне відчуття у дітей, втомлених шкільними Чіпкою та панщинами-стражданнями.
Одразу ж вдома всілася “серфити нетом” у пошуках рецензій на нове творіння, та окрім цін по Україні та невеликого викладу сюжету, нічого путнього так  і не знайшла, це вже зараз де-не-де “прокльовуються” навперебій майже хвалебні і майже оди. А мені, мізерному читачу і аж ніяк не літературознавцю, спочатку не сподобалось.
Не буду кривити душею, читалось якось легко, мабуть, тому що “Голова Якова” така собі енциклопедія настрою – на чім твоя голова зациклена ту думку й хапаєш, нею зачитуєшся. Творча криза? Ото маєш Якова і його творчі пориви-пошуки. Життя дало тріщину, хтось когось”кинув” і, як то кажуть, гриби не порятують – от і маєш Майю, Ірену, Матвія  та всіх інших персонажів зараз узятих. ( доволі вдало підібрані імена персонажів: Майя – плем’я майя, брат Якова – Матвій, як апостол, котрий до приходу Христа був митарем. Брат Якова же – помічник депутата. Сам Яків- як апостол, котрий  був убитий , йому стяли голову. і т.д.) Ото ніби і все складається у сукупну картинку, подекуди навіть цитуєш друзям, а подекуди – хоч плач, не Дереш, не вірю, не те. Ну, скільки ж можна гадити на Євро? Каркати, каркати…Та з таким апокаліпсичним підходом так усе й станеться, так усе й буде.
Забулося. Втім, якогось дня виходжу із приміщення львівського вокзалу по приїзду із дому: поїзд запізнився, лінію ремонтували, грозові хмари натягнули небо, Чернівецьку – Городоцьку вкотре ремонтують. Туристи, львів’яни, приїжджі, дощ, рев машин, у велетенських ківшах котрих земля – чорна та смолиста, люди з торбами(як втікачі) поміж ямами, поміж гулом машин, бруківка, складена великими пірамідами поблизу собору святої Ельжбети. Пил. Ну чим не Армагедон? Чи підготовка до прелюдії, до Євро? Згадався Любко, згадалася цитата:
“Футбольне поле. Він майяський жрець, який кричить у складені долоні…І летять голови з пліч команді суперників…” або ще ” Пане Богусе, що ви думаєте про кінець світу? Найближча дата – це дві тисячі дванадцятий рік, рік вашого чемпіонату. Адже гра в м’яч пішла від майянців.  Так, це була ритуальна гра, гра-містерія. Грали двадцять гравців, по кількості богів у пантеоні. Вони жбурляли одне одному важку каучукову кулю. Майяський Всесвіт лежить на чотирьох кольорах: на червоному, білому, на синьому і жовтому. Чотири стадії, дві сторони, один всесвіт. Я маю на увазі один м’яч. .. Як прапори Євро дві тисячі дванадцять. Прапори Польщі та України.”
І над цим усім симфонія. Симфонія Якова – музиканта-генія.
Євро як армагедон. Відразу виникає запитання: реальний чи душевний, армагедон людського донепападу(бо занепад  повільно відбувається) чи реальної зовнішньої розрухи світу? Так само як голова Якова – те, що в ній( муки народження симфонії, страждання соліпсиста) чи голова у зовнішньому аспекті – код армагедону – голова Івана Хрестителя, код Булгакова або ж голова як м’яч, наші голови, уми, старання, відновлені дороги, підготування до свята, що потім “поюзають” та на чім зіграють туристи, брітіш ґайс, приміром…
Розуміння роману приходить згодом. Коли вдивляєшся в своє місто, в свою країну, в її людей, в її геніїв, коли бачиш свої та чужі драми, коли їх переживаєш. Мабуть, справжнє розуміння приходить саме так.
Отож, 20 квітня у пятницю о 18.00 у “Книгарні Є” відбудеться презентація книжки Любка Дереша “Голова Якова”.
Ірина Вихрущ

Немає коментарів:

Дописати коментар