вівторок, 16 серпня 2011 р.

Вахтанг Кіпіані про Тернопіль: Зранку був цвинтар, а ввечері,- «Свобода»


 16 серпня у Тернополі в приміщенні арт-клубу «Коза» відбулася зустріч-презентація із відомим українським журналістом Вахтангом Кіпіані. На заході він розповідав не лише про можливості та способи використання нещодавно створеного ним інтернет - ресурсу «Владометр», а й про недієвість української революції як такої, пояснював своє трактування філософії політичних переконань представників ВО «Свобода».
Так,- це саме той сайт, на котрому ви зможете уздріти і розцілованого Надала поряд із чинним гарантом конституції, і чортоподібного Бродського, і Цимбалюка, на котрого зійшло благословення у вигляді намальованого німба. «Владометр» кількісно вимірює обіцянки політиків, поділяючи їх на виконані та невиконані, компромісні та ті, котрі знаходяться в роботі або ж в «тупику».
Фактично зустріч вийшла схожою на такий собі тренінг для тернопільських журналістів, а Кіпіані виконував функцію інструктора: пояснював провінційній братії, як «юзати» сайт, які кнопочки натискати та як компрометувати або ж навпаки розхвалювати політиків з приводу тих чи інших їхніх же обіцянок. Кіпіані зазначив, що не проти, аби в його проект вкладали гроші політики, адже ресурс, за його словами цілком об’єктивно оцінює їхні цяцянки,себто, обіцянки і навіть, якщо він розвиватиметься  за гроші сторонніх осіб,- все рівно залишатиметься чесним мірилом владних діянь. Але також, знітившись підтвердив, що ресурс не є надійно захищеним від хакерських атак, втім, швиденько додав, що таких ще не було зафіксовано.
Пізніше, Кіпіані розповів тернопільським журналістам, що не вірить в українську революцію, бо в українців не та ментальність, аби їм допомогла революція. «От у грузинів по-іншому, вона у них видалась дієвою»,- зазначив він. Також, на думку прославленого журналіста, українці надають перевагу пляшці пива, а чи ж ще чомусь міцненькому, взамін на те, щоб купувати чи читати книги. «І це все теж – від ментальності. Я, приміром, кожного тижня купую нову книгу»,- додав Кіпіані.
Найбільш неочікуваним та трепетним для Вахтанга виявилось запитання від депутата Тернопільської обласної ради, свободівця Володимира Бобка. Він запитував не про «Владометр», а про більш популярний ресурс, користуючись яким, журналіст особисто спілкується із усіма бажаючими та висловлює свої думки, а чи ж віяння.

-             Це ви зареєстровані під іменем  Вахтанг Кіпіані на Facebook?
-             Так, а хто ж ще?
-             У неділю я прочитав вельми цікавий пост у вас на Facebook. Про патріотів, точніше їхній розподіл у ваших варіаціях. Зокрема, там є такі слова: «Інші теж дуже люблять свою країну - але не реальну - складну і прекрасну, а вигадану, ідеальну "українську Україну" - без російськомовних, росіян, євреїв, гагаузів та інших грузинів, "ліберастів", професорів УКУ та всіх інших "козлов, которые мешают нам жить" (копірайт Януковича). На диво, всі другі є членами та прихильниками "Свободи". Це Ваше?
-             Так
-             І Ви написали це, їдучи у Тернопіль, де «Свобода» на останніх виборах отримала більшість?
-             І що?
-             А те, що цим Ви плюнули в обличчя, як нам, представникам «Свободи», так і нашим виборцям котрих ви ж назвали фантазерами, мрійниками, а чи ж просто – дурнями. До слова, наш, «свободівський мер», Сергій Надал недавно побував у Батумі, втім, на жаль, він забув подякувати грузинським братам за такого всезнаючого журналіста, бо що б ми тут без нього розуміли?Звідки ви знаєте, що я думаю, розумію, відчуваю? Ви вважаєте, що я ненавиджу грузинів, гагаузів, євреїв?
На вимогу Володимира Бобка вибачитися перед ним та його виборцями за написане, Кіпіані сказав, що вибачиться хіба, що у депутата і то за певних умов.
  Перед Бобком Кіпіані обіцяв вибачитися,втім, так цього і не зробив, залишився при своїй думці: «Це взагалі все пересмикування моєї позиції. Це все не стосується взагалі Тернополя. Тут взагалі не йдеться про Тернопіль чи Київ,- це політична філософія деяких українців, котрі викидають представників інших національностей із свого світосприйняття»,- прокоментував він опісля свій пост на Facebook.
«Даний проект(«Владометр»-прим.авт.) я вважав хорошим задумом, втім, у світлі сьогоднішньої презентації роблю висновок, що цей ресурс створений під наступні вибори як віртуальна іграшка для усунення реальних опонентів. А чия буде іграшка?Та, звісно, того, хто більше заплатить. Хоча, я б дуже хотів у цьому помилятися.»,- прокоментував презентацію опонент Кіпіані у словесній перепалці, Володимир Бобко.
Здавалося б, от-от і дискусія перенесеться у гаряче протистояння, втім, організатори зустрічі швиденько подякували Вахтангу за приїзд та відгородили свого гуру рядом інших запитань та безтемних балачок. «Гаряча вийшла зустріч»,- зізнався журналіст тернопільським колегам. «Зранку – був цвинтар(люблю фотографувати надгробні плити), а ввечері – Свобода»,- спробував пожартувати Кіпіані розглядаючи час відправлення потяга на Чернівці.
спостерігала Ірина Вихрущ

1 коментар: